90 tons Dampkranen

Under Anden Verdenskrig spillede Krupps 90 tons dampkran en vigtig rolle i logistikken og konstruktionsopgaver for det tyske militær. Denne kran blev produceret af den tyske ingeniørvirksomhed Krupp og blev især brugt til at håndtere tunge laster og udføre konstruktionsopgaver på krigsskuepladser og byggepladser.

Med sin evne til at løfte op til 90 tons var Krupps dampkran en af de mest kraftfulde kraner, der blev brugt af Tyskland under krigen. Den var udstyret med en dampdrevet motor, der tillod kranen at løfte og flytte tunge genstande med lethed. Maskinens store kapacitet gjorde den uundværlig for byggeri, reparationer og genopbygning af forskellige strukturer under krigen.

Dampkranen blev også brugt til at bistå med ammunitionen, da den kunne placere tunge artilleri og skydevåben på deres nøjagtige positioner og holde dem sikre under transport og opstilling. Derudover var kranen nyttig til at indlæse og losse forsyningsvogne og andre køretøjer med ammunition, brændstof og forsyninger.

Krupps 90 tons dampkran var en af ​​flere kraner, der blev brugt af det tyske militær under krigen. Den blev ofte transporteret på jernbaner for at nå forskellige frontlinjer og krigszoner, hvor den blev brugt til at opbygge og vedligeholde infrastruktur, reparere broer og udføre andre ingeniøropgaver.

Selvom Krupps 90 tons dampkran primært blev anvendt af de tyske styrker under Anden Verdenskrig, blev den også benyttet af nogle allierede tropper efter krigens afslutning. Mange af disse kraner blev efter krigen beslaglagt som krigsbytte og blev brugt i genopbygningsprocessen i Europa.

Krupps 90 tons dampkran var et markant teknologisk vidunder på det tidspunkt og spillede en vigtig rolle i at hjælpe det tyske militær med at opretholde effektiviteten og mobiliteten under Anden Verdenskrig og den sidste 90 tons dampkran blev faktisk først udfaset i øst tyskland i 1990 efter genforeningen med vest tyskland.

Spor-1-wehrmacht´s model af 90 tons kranen er fra Spur-1-Exklusiv og patineret af Peter Hornschu. Den er fuldt funktionsdygtig og kan uden problemer løfte en Märklin BR80. Der er i alt 8 vogne tilkynttet kranen, som bla. er en værkstedsvogn, beboelsesvogn, vandvogn og godsvogn.